Planforslaget vurderes å være i tråd med kommunens målsettinger for utvikling av Øksfjord småbåthavn og legger til rette for en viktig styrking av fiskeri- og næringsaktivitetene i området. Planen har vært grundig vurdert med hensyn til naturmiljø, friluftsliv, kulturminner, geotekniske forhold og videre arealutvikling i hele sjøområdet. Det er ikke identifisert konfliktområder av en slik karakter at det er behov for konsekvensutredning. Formannskapet mener at planen nå er tilstrekkelig utredet til å kunne sendes på høring og offentlig ettersyn, slik at innbyggere, berørte parter og myndigheter kan komme med sine synspunkt før endelig politisk behandling og vedtak.
Planforslaget sendes derfor ut til offentlig høring og ettersyn med høringsfrist 26.05.2025.
Berørte parter som kommer med innspill inviteres samtidig på et medvirkningsmøte i forkant av at planforslaget skal legges frem til vedtak. Vi ber de som ønsker å delta på dette møtet om å gi beskjed om dette i høringsinnspillet sitt.
Planforslag til høring - Detaljreguleringsplan for Øksfjord småbåthavn.pdf (PDF, 16 MB)
Bakgrunn og formål:
Øksfjord småbåthavn har utfordringer knyttet til bølgepåvirkning, særlig fra nordvest. Nåværende molo gir ikke tilstrekkelig skjerming, og kapasiteten for både fiskeflåte og fritidsbåter er begrenset. Planen har som mål å bedre liggeforholdene gjennom utbygging av molo og småbåtanlegg, og samtidig sikre framtidig fleksibilitet og bærekraftig bruk av havneområdet.
Planprosess og medvirkning:
- Varsel om oppstart ble sendt ut 5. desember 2024
- Frist for innspill var 9. januar 2025
- Det kom inn 13 merknader fra offentlige instanser og private aktører. Disse er oppsummert og vurdert i planbeskrivelsen.
- Det har vært kontinuerlig orientering om planen i Loppa kommunes næringsmøter, hvor de fleste aktive brukerne av Øksfjord småbåthavn er representert. Dette har gitt en god arena for dialog og avklaringer underveis i planarbeidet.
- Varsel om oppstart ble også annonsert i Altaposten, og kommunen har brukt egne informasjonskanaler for å sikre at informasjon har nådd ut bredt.
- Planen er utformet med utgangspunkt i merknader og innspill som kom i oppstartsfasen. Det vurderes at krav til medvirkning etter plan- og bygningsloven §§ 5-1 og 5-2 er oppfylt.
Planens innhold;
Planforslaget regulerer arealer til molo, småbåthavn, havneområde i sjø, parkering, friluftsområder og midlertidig anleggsområde.
Planområdet er på ca. 122 daa, og berører eiendommer eid av Loppa kommune, men også næringseiendommene til E. Flåten Eiendom AS, Martinsen Eiendom og Utvikling AS, Loppa Legeskyssbåter AS, Øksfjord Bilservice AS og Brødrene Vestre AS. Private grunneiere som kan bli berørt av tiltaket vil også bli varslet.
Utredninger av løsninger og alternativer:
Norconsult har gjennomført en mulighetsstudie og bølgeanalyse som dokumenterer og sammenligner ulike alternativer for havneutforming og bølgestabilisering:
Alternativene omfatter både forlengelse av eksisterende molo, etablering av ny moloarm fra land, og bruk av flytemoloer.
Anbefalt løsning er en kombinasjon av forlenget eksisterende molo og ny stedstilpasset moloarm. Denne skjermingen reduserer bølgehøyde i havna til 0,1–0,2 m ved ekstreme værforhold (200-årsbølge).
Det er dokumentert at bølgediffraksjon fra nordvest er hovedutfordringen for havnen, en problemstilling som vi mener den foreslåtte mololøsningen i stor grad vil løse mht. skjerming av småbåthavnen.
Møbleringsalternativer og fleksibilitet:
Det er utarbeidet tre planalternativer for innredning/møblering av havnebassenget, med ulike nivåer av kapasitet og arealutnyttelse:
Alternativ 1: 55 plasser – moderat løsning med god manøvreringsplass.
Alternativ 2: 192 plasser – tett utbygging, forutsetter tilstrekkelig dybde.
Alternativ 3: 156 plasser – balansert mellom tetthet og sikker ferdsel.
Disse alternativene er ikke juridisk bindende i planen, men danner grunnlag for fleksibel tilrettelegging i videre prosjektering.
Geoteknisk grunnlag og krav:
Det er gjennomført en geoteknisk vurdering basert på tidligere grunnundersøkelser. Planområdet ligger delvis innenfor en mulig kvikkleiresone med middels faregrad.
Planforslaget stiller derfor krav om følgende nye grunnundersøkelser før igangsetting:
- Dokumentasjon av grunnforhold og fundamenteringsløsninger
- Vurdering og sikring mot ras og utglidning.
- Etterlevelse av NVEs retningslinjer mht. risiko knyttet til kvikkleire
Andre relevante vurderinger fra ROS-analysen:
- Bygging i sjø begrenses til juli–februar av hensyn til fugleliv.
- Ingen kjente risikoområder knyttet til storulykkevirksomhet.
- Det er varslingsplikt ved funn av automatisk fredete kulturminner.